Peștera de la Mânzălești, unică în Europa: Cea mai mare peșteră de sare de pe bătrânul continent e în România

de: Ozana Mazilu
19 01. 2024
Flickr.com - Peștera de la Manzălești

Peștera de la Mânzălești, aflată în Subcarpații Vrancei din România, se remarcă ca una dintre cele mai semnificative formațiuni carstice de sare din întreaga lume. Această minunăție geologică a fost descoperită la data de 13 septembrie 1980 de către Ica Giurgiu și Gabriel Silvășanu.

Peștera de la Mânzălești, unică în Europa

Amplasat la doar 50 de kilometri de Buzău și 159 de București, Platoul Meledic îi întâmpină pe turiști cu un peisaj spectaculos, caracterizat de un grunj distinct, compus din rocă vulcanică și calcar, la intrarea în rezervație. La o scurtă distanță, se deschide lacul Meledic, o atracție cu o poveste îmbibată de istorie și legendă. Poate că nu știai, dar conform unei vechi legende locale, la sfârșitul secolului al XIX-lea, un car plin cu butoaie de apă minerală s-a prăbușit în lac, generând speculații privind conținutul butoaielor, considerat a fi o comoară în loc de apă.

Lacul Mare, situat în mijlocul platoului, este înconjurat de povești ce sugerează că acesta ar putea fi fără fund. Așadar, peste peisajul natural remarcabil, planează miturile și legendele locale, contribuind la farmecul unic al regiunii.

Platoul Meledic

În această zonă, Valea Slănicului și restul Subcarpaților Vrancei găzduiesc unele dintre cele mai bogate zăcăminte de sare din România. Canioanele de sare ce taie relieful în jurul Meledicului ascund numeroase peșteri săpate în sare, dintre care una impresionează prin dimensiunile sale remarcabile.

Despre Peștera de sare 6S Mânzălești se spune că este cea mai mare peșteră în cavitate salină din Europa și a doua din lume. Descoperită în 1980, peștera a deținut recordul mondial pentru cea mai lungă peșteră în sare din lume, având o lungime inițială de 1.257 de metri, însă a fost ulterior detronată de Peștera Malham din Israel în 1983.

Vezi și: În cea mai mare peșteră din lume ar putea încăpea un zgârie-nori de 40 de etaje: unde se află și ce secrete ascunde peștera veche de cinci milioane de ani

Cea mai mare peșteră de sare de pe continent

Cu toate că accesul în această peșteră este acum blocat din cauza unei alunecări de teren, ea rămâne un subiect de cercetare fascinant pentru speologi. Cu o diversitate de forme și nuanțe cromatice, de la alb imaculat la diferite tonuri de galben, roz, roșu, maro și cenușiu, cavitățile din Peștera 6S Mânzălești prezintă un spectacol natural uimitor.

Astfel, pentru a ajunge la Rezervația Meledic, turiștii trebuie să străbată un drum dificil, urmând drumul județean 203 K până la intrarea în Lopătari, de unde se face o deviere pe un drum pietruit pe o distanță de trei kilometri. Aflată într-un peisaj cu adevărat spectaculos, această zonă oferă și alte atracții, precum Sfinxul de la poalele Masivului Breazăn și Mănăstirea Găvan, aducând turiștilor o experiență memorabilă în inima naturii.

Vezi și: Locul interzis din România de o frumuseţe rară. Puţini români ajung aici, e un loc misterios

Așadar, pe lângă lacuri şi peşteri, turiştii care ajung în zonă pot vizita Sfinxul de la poalele Masivului Breazăn, ce seamănă cu chipul unui soldat care străjuieşte parcă aceste locuri. Un alt punct de atracţie pentru turişti este Mănăstirea Găvan, ctitiorită la 1707 şi a cărei catapeteasmă din aur este adusă din Sankt Petersburg, dar şi focurile vii de la Lopătari.

După o zi plină de aventuri, turiştii obosiţi pot înnopta la pensiunile din Meledic sau pot alege una dintre căsuţele Rezervaţiei Platoului Meledic. De asemenea, ei pot alege să doarmă la localnici sau pot campa pe pajiştea din Rezervaţia naturală. Cei care vin cu maşina o pot lăsa într-o parcarea special amenajată la intrarea în Rezervaţie.

Vezi și: „Capsula timpului” găsită într-o peșteră dezvăluie un ritual funerar care datează de 7.000 de ani: ce au descoperit cercetătorii